Akıllı davetiyeleri en iyi şekilde ayarlamak
JivoChat, yönetici panelindeki "Tetikleyiciler" ayarlarıyla akıllı davetiyeler göndermek için çok çeşitli seçenekler sunar:
Tetikleyicilerin varsayılan ayarları, çoğu durumda en uygun seçenektir - ziyaretçiye, sitede 20 saniye kaldıktan sonra ve geçerli sayfada en az 10 saniye geçirdikten sonra, sohbet kutusu açılarak bir sohbet daveti metni gösterilir. Ziyaretçi farklı bir sayfaya giderse, bir sonraki davet en az bir dakika içinde gösterilir. Ancak, davetin ardından ziyaretçi X'e tıklayarak sohbet kutusunu kapatırsa, beş dakikadan daha uzun süre yeni davetiye görünmez. Varsayılan davet metni "Merhaba! Size nasıl yardımcı olabilirim?" şeklindedir.
Akıllı davetiyeler, statik bir sohbet düğmesi yerine, ziyaretçilerle etkileşmek ve onlarla konuşmak için daha etkilidir. Aynı zamanda, iyi düşünülmüş ayarlar standartlardan daha etkilidir. Neleri değişebilirirsiniz?
Tetikleyicileri nasıl kurabileceğinizi bu makalede bulabilirsiniz.
Ürünlerin adlarına veya kategorilerine bağlı olarak belirlenecek davet metni
Konuyla ilgili öncelikle bu makalemizi okumanızı öneririz. Bu yöntem, sanal mağazanızda belli tip ürün grupları için, onlara özel bir davet metni göstermenize yarar. Öncelikle yeni bir eylem eklemeniz gerekir, koşullardan biri bulunduğu sayfanın URL adresi(= veya içeriyorsa) veya bulunduğu sayfanın başlığı(= veya içeriyorsa) şeklinde olmalıdır.
Örneğin, sayfa başlığı "ayakkabı" kelimesini içeriyorsa, ilgili tetikleyici devreye girecekir. Sonuç olarak, ziyaretçinin hedef sayfasında olması halinde, o zaman bu sayfa için özel olarak bir davetiye tetiklenecektir. Buna ek olarak "Her sayfada sohbet davetiyesi" tetikleyicisine, özelleştirdiğiniz sayfada çalışmaması için bir koşul eklemelisiniz. İlgili tetikleyiciye bulunduğu sayfanın başlığı içermiyorsa "ayakkabı"şeklinde bir koşul eklemelisiniz. Bu sayede "ayakkabı" sayfalarında ayakkabılar ile ilgili davet metni, diğer sayfalarda "Merhaba! Size nasıl yardımcı olabilirim?" mesajı gözükecektir.
Ayakkabı sayfaları örneğini analiz edelim. Öncelikle, "Eylem Ekle" yi tıklayın ve yeni eylemimizi koşullarla doldurun.
-
İlk şart zorunludur: "Temsilciler çevrimiçiyse" - "Evet". Sohbet penceresinin çevrimiçi ve çevrimdışı modlarının koşullarını ayırmamıza olanak tanır.
-
İkinci şart ise: "Sayfada geçirilen süre". Davetiyeyi bir süre sonra göstermek gerekir; dolayısıyla ziyaretçiye sayfanın içeriğini keşfetmesi için bir süre verirsiniz. Mesela 10 saniyeye kadar ayarlayın.
-
Üçüncü koşul isteğe bağlıdır: "Sitede Geçirilen Süre". Siteyi ziyaret eden ziyaretçilerin dizin içeriğini keşfetmek için en az on saniyeye ihtiyaçları vardır. Ancak hedef sayfayı bulan ziyaretçiler için bu gecikme koşulunu ayarlamak gerekli değildir.
-
Dördüncü ve beşinci koşullar şunlardır: "Son akıllı davetiye üstünden geçen zaman" ve "JivoChat kutusu kapandığından itibaren geçen süre". Bu koşullar, her sayfada sohbet penceresinin açılmasını önleme ve ziyaretçileri rahatsız etmemeyi amaçlar. Neden iki şarta ihtiyacımız var? Son akıllı davetiyeden bu yana geçen süre, davetin en son açıldığı andan itibaren sayılır. Varsayılan ayar 60 saniyedir; bu, ziyaretçi hedef sayfaya geldiğinde, son aktif davet tarihinden itibaren 60 saniye geçene kadar yeni bir davetin açılmamasını sağlar. JivoChat kutusu kapatıldığından beri geçen süre ise, sohbet çarpı tuşuna basılarak kapatıldıysa, ziyaretçi rahatsız olmuş olabilir demektir, o halde bu süre öncekine göre daha uzun olmalıdır. Varsayılan değer 180 saniyedir.
-
Ve davet için en önemli sayfanın başlığında geçmesi gereken kelime/kelimeleri belirlemektir: örneğin bir "ayakkabılar". Koşul şöyle olmalı: "Bulunduğu sayfanın başlığı", "ayakkabılar" içeriyorsa, akıllı davetiyeyi göster.
Ve "ayakabılar" sayfasındaki ortak eylemi (Her Sayfada Akıllı Davetiye) önlemek için aşağıdaki koşulları eklemeliyiz:
"Bulunduğu sayfanın başlığı" koşulu yerine, "Bulunduğu sayfanın URL'si" ni de kullanabilirsiniz. Çoğu durumda, ürünlerin adı URL adresinden alınabilir. Örneğin: http://supershop.com/ürünler/ayakkabılar - gerekli sayfayı URL'de "ayakkabılar" kelimesiyle tanımlayabiliriz. URL, arama metnini de içerebilir, örneğin: http://supershop.com/?search=nike+ayakkabıları. Her bir sonuç için davetiye oluşturabilirsiniz, örneğin: "Harika seçim! Bugün Nike'da harika ayakkabılarımız var. Ben de kendime aldım, inanın harika."
Reklam kampanyasına bağlı olarak belirlenecek davet metni
Google AdWords'ten bir reklamı tıklarken, genellikle tarayıcı adres satırında UTM etiketli URL'yi alırsınız. Adres genelde şu şekildedir: http://www.jivochat.com.tr/?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=jivochat&utm_content=online_chat.
Bu etiketler bir ziyaretçinin siteye geldiği reklam kampanyası hakkında bilgi edinmek için kullanılabilir; bu da ziyaretçiyi sınıflandırabiliriz demektir. Örneğin, yürüyüşler için sırt çantaları ilanıyla gelirse, onlara neyi sunmanız gerektiğini biliyorsunuz. İhtiyaçları önceden tahmin etmeli ve ziyaretçilere şaşırtmalısınız - bireysel yaklaşımda bir diyalog kurma şansınız varsa, "Merhaba, Nasıl Yardımcı Olabilirim?" yetmeyebilir. "Bulunduğu sayfanın URL'sinde" koşulunu kullanarak özel davetiyeler tasarlamanız o kategoride satışları sıçratacaktır.
Ziyaretçinin şehrine bağlı olarak belirlenecek davet metni
Olası koşullardan biri, ziyaretçinin şehridir. Ziyaretçinin şehrini belirleme fırsatını kullanarak, ziyaretçinize bölgenin en yeni bilgilerini\konumunu bildirebilirsiniz. Örneğin: "Bugün ve yarın, 100 liralık siparişler için Ankara'ya özel bir teklif - ücretsiz nakliye var. Herhangi bir sorunuz varsa lütfen bize ulaşın." gibi özel bir davet metni için tetikleyici ayarlarında "Ziyaretçinin Şehri" koşulunu seçmeli ve şehir adının ilk harflerini girmelisiniz:
Ziyaretçinin eylemlerine bağlı olarak belirlenecek davet metni
Bir çevrimiçi mağazanız varsa veya bazı hizmetler sunuyorsanız, ziyaretçi satın almaya giderken bazı standart adımlardan geçer. Şunlar gibi:
-
Ürün kıyaslama
-
Sepeti kontrol etme
-
Sipariş verme
-
Giriş yapma
-
Teslimat seçimi
Genellikle ziyaretçiler sitenin bir veya başka bölümüyle nasıl çalışılacağını bilir. Bu nedenle, bu sayfalar için bazı işlemlerinizi önceden yapılandırdıysanız, kendi fazladan davetinizi ekleyebilir ve ziyaretçinin adımlardan birinde örneğin beş dakikadan fazla sıkışması durumunda tetiklenecek şekilde ayarlayabilirsiniz.
Sıradan olmayan söylemler
Merhaba! Size nasıl yardımcı olabilirim? standart bir deyim, tarafsız, nazik ve herhangi bir siteye uygun. Ancak müşterileriniz onu her yerde görür. Davetiyeler için kendi yaratıcı metninizi kullanmanızı öneririz. A/B testlerinizle ifadenizin 2 versiyonunu test edebilir ve hangi metnin daha etkili olduğunu karşılaştırabilirsiniz. Buradan bazı istatistiklere ulaşabilirsiniz.
Müşterinizin sitenizde hangi sayfada ne kadar zaman harcadığını araştırmak için Google Analytics'i kullanın. Bu, sitenizdeki müşteri etkileşimini iyileştirmek için mükemmel bir araçtır. Onlara yaklaşmanın en güzel anını bulabilirsiniz.
Örneğin, müşteriniz ana sayfada 1 dakikadan fazla harcıyor. Bu durumda, ona yalnızca sitenize geldikten 40-50 saniye sonra yardım etmelisiniz. Daha hızlı yaklaşırsanız, müşteri sohbet penceresini kapatacaktır.
Temsilcinizin performansını artırmak için bazı ipuçları
Temsilcileriniz için gerçek fotoğrafları ve isimleri kullanmanızı öneririz. Şirketinize olan güvene ve iyi ilişkilere zemin hazırlar. Kulaklıklı mikrofonlu kız çağrı merkezi reklamı için iyi görünüyor, ancak şirket sohbetinizde değil. Gerçek yüz, gerçek unvanınızın yanı sıra şirketinizin yüzüdür.
Ziyaretçi ile nasıl iletişim kurmalı
Jivochat bazen bir sosyal ağ olarak algılanır ve temsilciler müşterileri ile rahat ve gayrı resmi olarak iletişim kurmaya başlarlar. Bazı durumlarda bir markanın müşteriyle daha yakın olması uygundur. Genellikle resmi iletişim tarzını öneririz ancak otomatik ve algoritmik cevaplarla bot gibi sohbet etmeyin, esnek olun.
Müşterilerin sohbet sırasında derhal bir yanıt beklediklerini lütfen unutmayın; bu nedenle onları bekletme. Sohbeti hemen kabul edin ve müşteriden gerektiğinde beklemelerini isteyin. Bazen, müşteri 60 saniyeden fazla beklemek zorunda kaldığında bir otomatik bekletme mesajı kullanmak iyidir.
-
Sohbet, "Merhaba" içeren bir akıllı davetiye ile başlamamışsa, daima merhaba deyin.
-
Cevaplamak için herhangi bir zamana ihtiyacınız varsa, müşteriyi bilgilendirmelisiniz. Müşterinize sorusunu aldığınızı bildirmek iyi bir uygulamadır.
-
Müşterilerinizin yazdıklarını görebilirsiniz, ancak lütfen müşteri mesajını bitirip size göndermeden önce acele etmeyin ve cevap göndermeyin. Cevabınızı hazırlayın ve bekleyin; böylece müşterinin kafası karışmaz.
Cümleleri tamamlayın, kısaltma kullanmayın.
Ziyaretçiye dikkat edin. Müşterinizin ne istediğini anlamıyorsanız, akıllıca sorular sorun.
Lütfen, sabırlı ve nazik davranın. Ziyaretçilerinize iyi hizmet ve samimi tutum ile onların kötü ruh halini değiştirebilirsiniz. Bazen ziyaretçiler, aynı soruları zaten yanıtladıysanız bile sorabilir. Ona tekrar cevap verin.
Konuşmanızı her zaman nazik sözlerle bitirmelisiniz: iyi günler, hoşçakalın gibi.
Jivochat uygulamasında ziyaretçi hakkında ek bilgi alabilirsiniz, bazen yararlı olabilir. Ziyaretçinin sosyal hesapları (eğer sağladıysa), konumu ve ziyaret kaynağı size ön bilgi verir.
Unutmayın ki yalnızca müşterinin sorusuna cevap vermekle kalmıyorsunuz, aynı zamanda onları müşteriniz olmaları ya da öyle kalmaları için ikna ediyorsunuz, güven veriyorsunuz.
JSON ile Tetikleyici tasarlamak
Geliştiriciler için tetikleyicilerin gelişmiş ayarlarını sunuyoruz.
Gelişmiş ayarlara ihtiyacınız varsa, yalnızca yönetici panelinde değil, programlı olarak önceden davet eden davetiyeler de oluşturabilirsiniz. Zorunlu değildir, ancak sitelerinizde çerezleri ve ziyaretçileri göz önüne almanız gerekiyorsa yararlı olabilir. Örneğin, kataloğun tamamı için tetikleyici ayarlamanız gerekir veya müşteri sepete bir öğe ekledikten hemen sonra göstermelidir.
Programlı yöntemdeki en önemli avantaj değişkenlere metin ekleme fırsatıdır: kullanıcı adı, ürün adı ve diğer bilgiler. Bunun için 2 işlev vardır: jivo_api.showProactiveInvitation() ve jivo_api.setRules()
jivo_api.showProactiveInvitation ()
Bu fonksiyonu çağırdığınızda, proaktif davetiye verilen metinle birlikte görüntülenir. Örneğin:
jivo_api.showProactiveInvitation ("Günaydın!")
Bu işlev bir ziyaretçinin eylemleri ile çağrılabilir, örneğin bir düğmeye aşağıdaki gibi bir akıllı tetikleyici ekleyebilirsiniz.
<a href="#" onclick="jivo_api.showProactiveInvitation('Merhaba, size nasıl yardımcı olabilirim?');">Temsilcimize danışın</a>
Bu işlevi setTimeout
ile erteleyebilirsiniz.
Departmanların hesabınızda etkinleştirilmesi durumunda department_id işlevini de kullanabilirsiniz.
jivo_api.showProactiveInvitation(invitation_text,department_id)
Öncelikle adımları izleyerek departmanları açın.
Departman kimliğini tanımlamak için uygulamaya giriş yapmalısınız - Yönet -> Kanallar -> Sitenizin 'Ayarlar'ını, oradan da 'Tetikleyiciler'i açın. Yeni koşul eklemede Departmanlar bölümünü göreceksiniz. Lütfen ilgili departmanları seçip değişiklikleri kaydedin. Ve sonra 'JSON deseni'ne tıklayın, departman idsini görürsünüz.
Şimdi, davetiyeyi departman tabanlı ayarlayabilirsiniz
onclick="jivo_api.showProactiveInvitation(‘Merhaba, bugün harika bir indirimimiz var!’, '26026’);"
jivo_api.setRules()
Bu işlevle akıllı davetiyenize JSON desen ekleyebilirsiniz. Deseni, deparment kimliğini edindiğiniz yönetim panelinden değiştirebilirsiniz.
jivo_api.setRules
işlevini ancak jivo_api
tanımlandıktan sonra çağırabileceğinizi lütfen unutmayın.
var jivo_onLoadCallback = function() {
jivo_api.setRules(JSON); // JSON
}
Değişkenlerinizi mesaja ekleyebilirsiniz. Örneğin: "Merhaba! Günün indirimli ürünü : "+urunAdi+".
Değişkenler sunucu tarafında olduğu gibi sayfada Javascript kodu olarak da tanımlanabilir.
Tetikleyicileri JSON ile ayarlarsanız, yönetici panelindeki tetikleyicilerin çalışmayacağını lütfen unutmayın.
Bitirirken
Bu tavsiyelerin sizin için yararlı olduğuna eminiz. Lütfen, deneyiminizi paylaşın. Bize her zaman sohbet ya da bilgi@jivochat.com.tr ile ulaşabilirsiniz.