Düzenli Para Kazandıracak Online İş Fikirleri
Pandeminin etkisiyle evden ya da uzaktan çalışma kültürü birçok kişi tarafından kazanılmış oldu. Herhangi bir iş yerine gerek duymadan işlerin bilgisayar aracılığıyla yürütülebilmesi tüm dünyada önemli bir gelişme olarak öne çıktı. Bu gelişmelerin etkisiyle birçok kişi kendi işleri dışında ya da kendi işleriyle ilgili düzenli para kazanabilecek online iş fikirleri üzerine düşünmeye başladı. Hâlihazırda ev konforunda da çalışabildiklerini, istedikleri zaman bir kafeye ya da farklı bir çalışma ortamına geçebildiklerini fark ettiler. Bunu neden kendi işleri için yapamayacakları üzerine düşündüler. Evden ya da istenilen bir noktadan çalışma fırsatı yaratabilir, üstelik kendi işleri olarak bunu sürdürebilirlerdi. Düzenli para kazandıracak online iş fikirleri bu noktada merak edilmeye başlandı. Özellikle sürecin nasıl işlediği, bu paranın hangi kanallardan gelebileceği ve düzenli bir gelire bunun nasıl dönüşebileceği insanlar tarafından değerlendirilen noktalar oldu.
Aşağıdaki başlıklar çerçevesinde online iş fikirleri üzerine açıklamalar yapılacaktır:
- Online işler nedir?
- Evden ya da uzaktan çalışma nedir?
- Online iş fikirleri nelerdir?
- Evinizi ya da çalışma alanınızı online işiniz için nasıl düzenleyebilirsiniz?
- Online işinizi sürdürürken dikkat etmeniz gereken noktalar nelerdir?
Online İşler Nedir?
En başta ortaya çıkış nedeni bilginin aktarılması olan internet, şu an çok fazla alanda aktif olarak kullanılır. Bunlardan biri de kişilerin işlerini sürdürebileceği bir araç olarak öne çıkmasıdır. Online işler, insanların herhangi bir çalışma ortamına ihtiyaç duymadan istedikleri yerde çalışmalarını sürdürebilecekleri işlerdir. Bilgisayar aracılığıyla ya da telefon görüşmeleriyle bu işleri sürdürmek mümkündür. Genellikle fiziksel bir yere ya da ürüne ihtiyaç duyulmaz. Tüm süreç online bir şekilde yürütülebilir ve yapılan iş karşı tarafa bu şekilde teslim edilebilir.
Evden ya da uzaktan çalışma nedir?
Pandemiyle birlikte kavramsal olarak da öne çıkmaya başlayan "evden çalışma" ya da "uzaktan çalışma" kalıpları, kişilerin işlerini online yöntemlerle kendi çalışma alanlarında sürdürmeleri anlamına gelir. Uzaktan çalışan kişiler bir şirkete bağlı olabilir ya da kendi işlerini sürdürüyor olabilir. Burada en önemli nokta herhangi bir yerde sürekli bulunmak zorunda olmamalarıdır. Örneğin farklı ülkelerdeki şirketlere uzaktan çalışabilmeleri gibi.
Öne çıkan online işler arasında neler vardır?
Online işler denildiğinde kişilerin aklına spesifik olarak bazı işler gelebilir. Bunlar arasında bilgisayar aracılığıyla yazılım ya da tasarım alanında verilen hizmetler, danışmanlık hizmetleri, dropshipping, yazarlık, influencerlık veya asistanlık gibi işler gelebilir. Aslında bunlar içinde sayılmayan daha birçok online iş fikri de vardır.
Online İş Fikirleri Nelerdir?
Online iş fikirleri üzerine düşünmeye başladığınızda birden fazla fikir aklınıza gelebilir ve bunları tek tek değerlendirme süreci içinde olabilirsiniz. Bu fikirler her ne kadar yapılabilir fikirler gibi dursa da sizin bu konudaki yeteneğinizi gözetmeniz önemli olacaktır. "Fikirlere ne kadar uyum sağlıyorsunuz?" ya da "Daha önce yapmış olduğunuz bir şey bu fikri gerçekleştirmenize katkı sağlayabilir mi?" gibi sorular çerçevesinde düşünebilirsiniz. Özellikle uzmanlık içeren bir şey yapmak istediğiniz bir senaryoda, bu konuda bir mezuniyet derecenizin olup olmadığına ya da yetkinliğinizin sınanmasıyla aldığınız belgelerin bu işteki katkısına dikkat edebilirsiniz. Kaliteli ve bol kazanç getirecek online iş fikirleri için işle olan uyumunuz en önemli noktada duracaktır.
Online iş fikirleri arasında şu on iş fikrini kendiniz için değerlendirebilirsiniz:
1. Yazarlık
Online iş fikirleri arasında birçok kişi tarafından denenebilen noktalardan biri yazarlıktır. Yazarlık her ne kadar bir beceri istiyor olsa da yaratıcı olunmasına gerek olmaya taraflarda da faaliyet gösterilerek para kazanmak mümkündür. Evinizden ya da istediğiniz bir noktadan yazı yazarak gelir elde edebilirsiniz. Bunun için metin yazarlığı yapabileceğiniz gibi e-kitap için yazarlık yapabilir ya da senaryolar oluşturarak gelir elde edebilirsiniz. Günümüzde yazarlığın geldiği son nokta çok farklı alanlara hitap eder. Bu açıdan kendinize uygun bir alanı deneyerek bulabilmeniz mümkündür. Yazarlık denildiğinde akla şu gibi alanlar gelir:
- Reklam yazarlığı: Bir ürünün özelliklerinin diğerleri tarafından ilgi çekici olacak şekilde tanıtılmasını sağlayan kişiye reklam yazarı denir. Reklam yazarlığında yalnızca ürünlerin açıklama kısmı için değil kimi zaman görsel açıdan ya da video içerik açısından reklam senaryosu da yazılabilir.
- Blog yazarlığı: Kendi kuracağınız bir web sitesinin içeriği için ya da hâlihazırda var olan bir e-ticaret sitesi içeriği için yazarlık yapabilirsiniz. Bu yazarlıkta daha çok arama motorlarında web sitesinin çıkmasını amaçlayabilir ya da eğlenceli ve ilgi çekici içerikler yazarak o web sitesinin popülaritesini sağlayabilirsiniz.
- Metin yazarlığı: Belirli kurallara uygun olarak e-ticaret siteleri için hazırlanan yazıların sağlanması metin yazarlığı alanında gerçekleşir. Bir yazının uzunluğu, yazı içinde geçen anahtar kelimelerin nasıl işlendiği ve yazının okunabilirliği bu yazılar için önemli bir kıstas olarak öne çıkmaktadır. Kıstasların genel bir başlığını ifade eden kavram ise SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) kavramıdır. SEO uyumlu yazılar metin yazarları tarafından o web sitesinin pazarladığı alana ya da vermek istediği mesaja uygun anahtar kelimeler belirlendikten sonra yazılır.
- E-kitap yazarlığı: E-kitaplar her ne kadar çok profesyonellik istenilen bir şey gibi dursa da aslında tam olarak öyle değildir. Kimi zaman rastgele bir konu hakkında e-kitap çıkartılabilir. Hem online iş fikirleri arasında yer alan hem de pasif gelir elde etmenin bir yöntemi olan e-kitaplar, birçok noktadan satışa sunularak düzenli bir şekilde indirilmesiyle gelir elde edilmesini sağlar. Üstelik bir kere yazıldıktan sonra yeniden üzerine çalışılması gibi bir beklenti içinde de olunmaz.
2. Mobil Uygulama Geliştiriciliği
Uygulama geliştirme özellikle yazılım alanında öne çıkan online işler arasındadır. Playstore ya da App Store üzerinden uygulama pazarlamak amacıyla mobil uygulama geliştiriciliği üzerinde uzmanlaşmak mümkündür. Bu işte uzmanlaşmaya başlamak için YouTube ya da Udemy üzerinden kurslar takip edebilir, aynı anda kendi başınıza çabalayabilirsiniz. Yapacağınız uygulamalar daha büyük çaplı uygulamalar olabildiği gibi daha küçük çaplı ve herkesin indirebileceği uygulamalar da olabilir. Uygulama geliştiriciliğini kendiniz için yapabileceğiniz gibi müşterileriniz için de yapabilirsiniz. Kendiniz için yaptığınız uygulamalarda özellikle reklam eklemeye ve bu reklamlara tıklanılmasıyla gelir elde etmeye odaklanabilirsiniz. Aynı zamanda abonelik sistemi geliştirebilir, uygulamaya bir seferliğine ücret ödenmesiyle sınırsız kullanım hakkı da sunabilirsiniz.
3. YouTube Yayıncısı Olmak
YouTuber olmak günümüzde online işler arasında öne çıkan bir alandır. Uzmanlığınızın olduğu bir alanda eğitim videoları eklemek, eğlenceli ve mizah içeren videolar çekmek, konuk aldığınız ve birlikte sohbet ettiğiniz içerikler oluşturmak gibi birçok farklı alanda YouTube yayıncısı olunması mümkündür. Online iş fikirleri arasında yer alan YouTuber olmak, düzenli içerikler oluşturacağınız için sürekli bir iş olarak düşünülebilir. Özellikle başlarken algoritmanın sizi diğerlerine önerebilmesi için; kategorilendirme, açıklama kısımlarını düzenleme ve haftanın belirli gün veya günlerinde video ekleme önemli adımlardır. YouTube yayıncısı olmaya karar verdiğinizde şu gibi soruları cevaplandırmaya başlayabilirsiniz:
- Hangi alanda içerik üreticisi olmak istiyorsunuz?
- Haftanın hangi günlerinde kanalınıza içerik ekleyeceksiniz?
- İnsanlar neden sizi takip etmelidir? Sizi diğer içerik üreticilerinden ayıran özel bir özellik var mıdır?
- Kısa süre içinde mi gelir elde etmeyi amaçlıyorsunuz yoksa bu sürecin uzun olabileceğinin bilincinde misiniz?
- Üretmek istediğiniz konularda daha önce içerik üreten kanalları incelediniz mi? Sizce hangi noktaları daha iyi yapmalılar?
Bu sorulara vereceğiniz yanıtlarla hem yayın çizginizi oluşturabilir hem de sürdürebilirlik sağlamak için bazı adımlar üzerine düşünerek yoğunlaşabilirsiniz.
4. Sosyal Medya Yöneticiliği
Neredeyse her şeyin dijital alana taşınmasıyla sosyal medyalar çok önemli bir noktada durmaya başladı. Artık birçok iş için yapılması gereken ilk noktalardan biri sosyal medyayı iyi bir şekilde yönetebilmektir. Sosyal medyada aktif olarak müşterilerde iyi bir izlenim oluşturmak ve eleştiriye açık bir konumda durmak, edinilmeye çalışılan kimlikler arasındadır. Bu noktada sizin yapabileceğiniz online iş fikirlerinden biri olan sosyal medya yöneticiliği, gerçekten iyi bir şekilde yapıldığında ve sürdürüldüğünde etkili bir iş alanı olur. Sosyal medya alanında daha önce deneyiminiz olmasa da kurslar alarak kendinizi geliştirebilirsiniz. Daha sonra şirketlerle görüşerek onlara sosyal medya planları sunabilir, nasıl daha iyiye gidebilecekleri üzerine yaptığınız çalışmaları gösterebilirsiniz. Kimi zaman şansa bağlı gibi duruyor olsa da insanlar tarafından fark edilmek ve öne çıkabilmek, bunun için özel olarak çabalandığında inşa edilebilen bir şeydir. Sosyal medya yöneticiliğinde her şeyi siz yapmıyor olsanız da yönetim sizdedir. Şu noktalardan sorumlu olabilirsiniz:
- Hangi sosyal medyalarda aktif olacağının belirlenmesi
- Hangi tasarım programlarından yararlanacağının ve taslakların kesinleşmesi
- İçeriklerin nasıl yazılacağının, şirket dilinin aktarılma biçiminin şekillendirilmesi
- Haftalık, aylık ve yıllık olarak gelinmesi amaçlanan noktaların tahmini olarak analiz edilmesi
- Her gün mü yoksa haftanın belirli günlerinde mi paylaşım olacağının tartışılarak karar verilmesi
- Sosyal sorumluluk projelerinin şirketin sosyal medya hesaplarında nasıl paylaşılacağının belirlenmesi
5. Online Ders Verme
Neredeyse birçok kişinin uzmanlık belirleyerek tasarlayabileceği işlerden biri online ders vermedir. Herhangi bir alanda öğretmenlik derecesine sahip olmadan da online ders verebilirsiniz. Bunun için ilk olarak alan belirlemekle başlayabilirsiniz. Bu bir dil, eğitim kurumlarındaki derslerden biri ya da beceri olabilir. Tasarlamaya başlayacağınız ilk noktalardan biri online dersi hangi yöntemlerden faydalanarak vereceğinizdir. Yüz yüze dersler gibi benzer bir verimli etki yaratabilecek şekilde online ders planınızı oluşturun. Bu dersin kişiye özel mi yoksa gruba yönelik mi olacağını belirleyin. Başlangıç ve bitiş zamanlarını, ders başına ücreti netleştirin. Ardından bu bilgileri açık olarak bir web sitesi aracılığıyla ya da direkt öğrencinizle paylaşarak sürece başlamak için adım atabilirsiniz.
6. Influencer Olmak
Influencer olmak, özellikle son dönemlerde öne çıkmaya başlamış olan bir iş alanıdır. Her ne kadar başlarda gelir elde edebilmek güç olsa da siz öne çıktıkça diğerleri tarafından fark edilebilir hâle gelirsiniz. Markalar da sizin üzerinizden ürün veya hizmet pazarlamak için bu noktada harekete geçme motivasyonu içinde olur. Direkt ya da menajeriniz aracılığıyla size ulaşarak marka tanıtımlarını yapar ve bu markaya ilişkin ürün ya da hizmetleri ne şekilde pazarlamayı amaçladıklarını anlatırlar. Siz de onların amacına uygun olarak tanıtmak için sayfanız üzerinden paylaşımlar yaparsınız. Bu paylaşımlar arasında şunlar öne çıkar:
- Markanın ürün ya da hizmetine yönelik oluşturulan reels formatında videolar
- Profilde markayı tanıtacak fotoğraf paylaşımı
- Instagram ya da Facebook üzerinden hikâyeler aracılığıyla tanıtım
- Twitter gibi uygulamalar aracılığıyla yazılı bir paylaşım
- Blog yazarlığı yapıyorsanız yazılarınız içinde markaya değinen noktalara yer vermek
- YouTube üzerinden paylaşım yapan bir influencer iseniz videolarınızda markaya değinmek
- Çok fazla takipçiniz ve etkileşiminiz olduğunda markaların reklam yüzü olmak
7. Podcast Yayıncılığı Yapmak
İlginizi çeken bir alanda daha fazla araştırma yapma ve bunları anlatma motivasyonu içinde olabilirsiniz. Farklı konuklar alarak onlara ilişkin röportajlar kaydetmek de farklı bir amaç olabilir. Günümüzde radyo programcılığının yerini büyük ölçüde podcastler almaya başladı. Her ne kadar podcastte de canlı yayın yapılabilse de radyo programcılığından büyük ölçüde ayrılan özellikleri var. Başta belirli bir sınırın çizilmesi ve büyük ölçüde yayıncıların konuşmalarını taslak hâline getirerek kaydetmesi gibi. Bütün yayıncılar bunu yapmıyor olsa da özellikle çok fazla dinlenen kanallarda bunu görebilmek mümkün. Birçok dinleyici; otobüste yolculuk yaparken, evde bir işle uğraşırken ya da spor yaparken podcast dinlemeyi tercih ediyor. Dünyanın bu alana doğru evrilmesi online iş fikirleri arasında podcast yayıncılığını da öne çıkarır. Podcast kaydederek gerek yayın yaptığınız mecradan gerekse takipçilerinizden gelen destekle gelir elde edebilmeniz mümkündür. Elde ettiğiniz gelirler arttıkça bir süre sonra podcast yayıncılığı asıl mesleğiniz olabilir.
8. Fotoğraf veya Video Satmak
Çektiğiniz video veya fotoğrafları internet üzerinden satışa çıkarabilirsiniz. Özellikle bu işi yapmak için profesyonel bir kameranızın olmasına gerek yok. Birçok telefon neredeyse kameralarla yarışır şekilde fotoğraf ve video kalitesi sunar. Bu da sizin fotoğrafçılık yapmanızdaki maliyeti büyük ölçüde azaltır. Eğer online işler arasında fotoğraf ya da video satmayı amaçlıyorsanız yapmanız gereken en baştaki noktalardan biri konseptler belirleyerek ilerlemektir. Örneğin Eylül ayında okullar açılır, siz de okul temasında fotoğraflar çekebilirsiniz. Bu dönem için bir diğer konsept sonbahar teması da olabilir. Temalara uygun fotoğraflar çekip bunları Adobe Photoshop gibi uygulamalar aracılığıyla düzenleyip Shutterstock, iStock veya Adobe Stock gibi siteler üzerinden satışa çıkarabilirsiniz. İnsanların sizin fotoğrafınızı tercih etmesinde en büyük etken; fotoğrafta herhangi bir bozuk noktanın olmaması, kalitesinin yüksek olması ve o anda o fotoğrafa ihtiyaçlarının olmasıdır. Yalnızca fotoğraf ya da video olarak düşünmeyin; arka planlar oluşturabilir ya da müzikler yapabilir ve bunları taslak olarak satabilirsiniz.
9. Dropshipping Yapmak
Stoksuz e-ticaret, birçok kişinin yapmayı amaçladığı online işlerden biridir. Hem fiziksel bir yerin olmaması ve bununla uğraşmaya gerek olmaması hem de yalnızca pazarlama tekniklerine odaklanılmasıyla sizi tek bir alanda tutar. Pazarlama sürecinde olmak istemeyen tedarikçi ile tedarik sürecinde olmak istemeyen pazarlamacının bir araya gelmesiyle dropshipping yapılır. Dropshippingin "Stokta yok" sorununa da büyük ölçüde çözüm getirdiği görülür. Birden fazla tedarikçiye sahip olunduğunda alıcıya mutlaka ürün ulaştırılır. Sizin bu alanda aktif olarak çalışabilmeniz ve bunu online bir işe dönüştürebilmeniz için e-ticaret teknikleri konusunda kendinizi geliştirmeniz gerekecektir. Aynı zamanda web sitesinin yanı sıra Amazon gibi kanallar aracılığıyla farklı yerlerde de vitrin oluşturarak ürünleri satışa çıkarabilirsiniz.
10. Tasarım Yapmak
Tasarım, birçok marka için sürekli ihtiyaç olan bir alandır. Aynı zamanda fiziksel bir yerde çalışılmaya da ihtiyaç duyulmaz. Kendi işiniz olarak tasarım yapabilir ve bundan gelir elde edebilirsiniz. Tasarım denildiğinde akla sosyal medya tasarımlarından broşürdeki tasarımlara kadar birçok alan gelebilir. Özellikle dijitalleşmenin daha da yaygın hâle gelmesiyle üç boyutlu tasarım alanında da aktif olabilirsiniz. Tasarım alanı diğer alanlara göre daha fazla yetenek ve yaratıcılık bekleyen bir alandır. Müşterinin istediğini de iyi anlamak gerekir. Kimi zaman yaptığınız işin çok daha farklı bir versiyonu talep edilebilir ve işi en baştan yapmak zorunda kalabilirsiniz. Bu yüzden bu işte profesyonel olmak iyi bir avantaj sağlayacaktır.
Online İşinizi Sürdürürken Dikkat Etmeniz Gereken Noktalar Nelerdir?
Online bir işte çalışmaya başladığınızda kendinizi bu işe göre hazırlamanız ve bu işi devamlı bir iş olarak görmeniz işe olan uyum sürecinizi hızlandırır. Öncesinde hiç online çalışmamış olabilirsiniz ya da var olan işinizle bu işi aynı anda yürüterek sürece başlayabilirsiniz. Bir süre sonra asıl işiniz olacak online işinizle devam edeceksiniz. Hem online işe uyum sağlamak hem de bunun asıl iş hâline gelebilmesi için şunlara dikkat edebilirsiniz:
- Evinizi ya da çalışma alanınızı online işiniz için düzenleyebilirsiniz. Eğer imkânınız varsa yatak odanızla çalıştığınız alanı ayırın. Böylece farklı ortamlarda olduğunuzu ayırt ederek çalışmaya olan dikkatinizi daha iyi verebileceksiniz.
- Çalışma alanınızdaki sandalye ve çalışma masanızın saatlerce çalışabilmek için uygunluğuna dikkat edin. Boyun ve bel ağrılarını hâlihazırda online çalışmak olumsuz anlamda etkilerken bir de ortopedik olmayan eşyalarla bu süreci hızlandırabilirsiniz. Sandalyenize bel desteği alabilir, bilgisayarınız için stant kullanabilirsiniz.
- İstediğiniz saatte çalışabilirsiniz, fakat bu esneklik kimi günlerde hiç çalışmamakla sonuçlanabilir. Bunun için tam zamanlı bir işteki gibi düzen belirleyebilirsiniz. Bu düzen 9-17 çalışma saatleri gibi olmak zorunda değildir. Örneğin siz akşam daha iyi çalışabiliyorsanız akşam saatlerini başlangıç olarak seçip süreyi ayarlayabilirsiniz. Böylece her gün çalışmanız gereken zaman dilimi netleşmiş olacaktır.
- Çalışırken mola vermemek hem fiziksel sağlığınız için zararlıdır hem de iş kalitenizi düşürebilir. Örneğin 4 saatlik bir çalışma temposundan sonra yarım saat yürüyüş yaparak hem aktivite yapmış olursunuz hem de kendinizi dinlendirirsiniz. Olabildiğince her gün ev dışında bir aktivite yapmaya özen gösterin. Sosyalleşin ve sizi mutlu edecek herhangi bir şey yapın.
- Evden çalışıldığınızda 7 gün boyunca çalışma temposunu benimsemeye yatkınlık geliştirebilirsiniz. Fakat en az 1 gün hiç çalışmamak gerekir. Kendinize tatil günleri yaratmaya çalışın. Gün içinde de saat belirleyerek o saatten sonra çalışmamaya özen gösterin. Disiplinli bir çalışma saati belirlediğinizde buna uyum sağlamak çok daha kolay olacaktır. Diğer türlü aklınız sürekli işte olur ve iş dışında başka hiçbir şey yapma motivasyonunuz olmaz.
- Online işinizin asıl işiniz olabilmesi için gelir de önemli bir etken olarak öne çıkar. Haftalık ve aylık olarak bankanıza giren parayı hesaplayarak ilerleyin. Harcamalarınızı not alın. Her ay kira gibi bir harcama olacaksa kazandığınız paradan tahmini olarak o miktarı çıkarın. Böylece ayı sürdürmek konusunda daha iyi olabileceksiniz.
- Not uygulamaları kullanabilirsiniz. Gelirinizi artırmaya yönelik neler yapabileceğinizi, her ay minimum gelirinizi ve yapmak istediğiniz diğer şeyleri buraya yazabilirsiniz.
- Tek bir yere bağlı kaldığınızı düşünerek çalışmayın. Örneğin sürekli evinizde çalışmak zorunda değilsiniz. Kimi zaman bir kafeye ya da kütüphaneye giderek çalışmanızı sürdürebilirsiniz. Aynı zamanda gezerken de çalışmanın mümkündür. Farklı bir ülkede kaldığınız bir otel ya da evde bu faaliyetleri sürdürebilirsiniz. Bir yandan gezerken bir yandan farklı alanlarda aktif olarak çalışmanız yaptığınız işe dair motivasyonunuzu da artıracaktır.
- Sizin gibi online işler içinde olan kişilerle bağlantı kurabilir, bu gibi topluluklar içinde yer alabilirsiniz. Onların işleri hakkında ve çalışma düzenleriyle ilgili bilgi sahibi olarak kendi düzeninizi yeniden gözden geçirebilirsiniz. Çalışma ve motivasyon konusunda birbirinizi olumlu olarak etkileyebilirsiniz.
- Alanınızla ilgili gerçekleşen eğitim ve etkinlikleri takip edin. Daha iyi olabilmek için bunlara katılarak notlar alıp kendi işiniz üzerinde düşünün.
- Blog/
Şimdi kaydolun ve JivoChat'yu deneyin!