Bir girişimcinin işini kurmadan önce öğrenmesi gereken 10 beceri

Okuma zamanı3 dakika
Buğra Çil
Buğra Çil
İş Geliştirme Uzmanı

Girişim kelimesi birçok kavramı içinde barındırır, rahatlık hariç. Nerede yaşarsanız yaşayın, hangi işle uğraşıyorsanız uğraşın, yeni bir iş başlatmak demek girişimcinin büyük bir sorumluluk alması demektir. Bu süreçte yalnızca zaman veya sermaye gibi kıstasların yanında, işinizi başlatmadan önce öğrenmeniz gereken bazı becerileri de göz önünde bulundurmalısınız.

Elbette bu birazdan sayacağımız becerilerin hepsinde ustalaşmak zorunda değilsiniz. Ekibiniz için nasıl üyeler seçmeniz gerektiği, yatırımlarınızı ve çabalarınızı nereye yoğunlaştırmanız gerektiği ve internete nasıl reklam vermeniz gerektiği gibi konular hakkında öğrenebildiğiniz kadar bilgi edinmelisiniz. Yeni bir iş kurmak ama nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız aşağıdaki 10 maddelik listeyi inceleyebilirsiniz.

1. İşe alım

Bir girişimcinin öğrenmesi gereken en önemli şeylerden biri işe kimi alacağını ve kimlerle ortaklık yapacağını bilmesidir. İşinizin büyümesini istiyorsanız, fikirlerinizi destekleyecek insanları yanınıza almanızda fayda var. Kaynaklarınızı birlikte kullanacağınız kişileri seçerken psikoloji, işe alım ve tercih tekniklerini öğrenmeniz size artı puan kazandırır.

Recrutamento

2. Müşteri Hizmetleri

Yalnız başınıza bir iş kurarken işe alım teknikleri ne kadar önemliyse, müşteri hizmetleri konusundaki temel bilgiler de o derecede önemlidir. Verdiği hizmetleri çalışmayan bir işin yürüme ihtimalinin çok düşük olduğunu hatırlatmak isteriz. Atendimento

3. Dayanıklılık

Kulağa klişe gelse de direnç kavramı işinizi kurarken sahip olmanız gereken en önemli şeydir. Yeni kurulup çalışanlarını insan biyolojisine aykırı derecede çalıştırmayan bir girişim görülmemiştir. Yeni bir iş kuran girişimciyi haftalarca süren bir süreç beklemektedir. Bu süreçte hedeflere odaklanabilmek en büyük zorluklardan biri olarak karşılarına çıkar. Bu yüzden sizi cezbedici özellikleri olan bir iş kurmanız mantıklı olacaktır, nitekim sizi uzun çalışma saatleri beklemekte.

4. Karar verebilme

İster küçük bir şirketiniz olsun, ister büyük bir şirketin CEO'su olun, karar verebilme yetisi hayatınızın her alanında karşınıza çıkacaktır. Bu özellik şirketinizin en üst tabakasından en alt tabakasına kadar sirayet etmelidir. Örneğin; hizmetinizden memnun kalmamış bir müşteriye geri ödeme yapıp yapmama kararı da bu özelliğin içine girer. Girişiminizin başarılı olmasını istiyorsanız karar verme mekanizmanızın doğal olarak çalışması gerekmektedir.

Decisoes

5. Az parayla çalışın

Bir yıldan kısa bir sürede zirveye ulaşan girişimler olsa, bunların sayısı bir elin parmaklarını geçmez. Bu yüzden sahip olduğunuz kaynakları en iyi şekilde kullanmasını öğrenmelisiniz. Eğer paranızı kontrol etmekte zorlanıyorsanız finans konusunda eğitim almanızı öneririz. Bu şekilde girişiminizi akıl almaz faturalardan kurtarabilirsiniz.

6. Risk Yönetimi

Tıpkı karar vermek gibi risk yönetimi de bir girişimcinin olmazsa olmazıdır. Ancak şirketinizin karşılaşacağı her bir tehlike için hazırlanmış pek fazla eğitim kaynağı bulmanız zordur. Risk yönetimi de tıpkı karar vermede olduğu gibi sizin harekete geçmeden önce alacağınız inisiyatiflere bağlı olarak belirlenir. Stratejinize bağlı kararlar aldığınızda karşılaşacağınız riskleri göz önünde bulundurmak için odağınızı kaybetmemeniz şarttır.

7. Zaman yönetimi

Şu anki hayatınızı yeterince sorunlu buluyorsanız, işinize başladıktan sonra onun iki katı sorunlu bir hayata hazırlıklı olun. Hal böyleyken zamanınızı iyi kontrol etmeniz gerekir. Üretken olmanın püf noktalarından biri budur. Neyse ki Internet'te zamanınızı kontrol edebilmenizi ve verimliliğinizi arttırmanızı sağlayan birçok uygulama var. Bu alanda Pomodoro tekniği ve Pareto ilkesi gibi birçok teknik de mevcut.

Produtividade

8. Öğrenme

Yeni bir iş kurarken öğrenme gibi bir beceriyi listeye koymamız başta garip durabilir, ancak öğrenmek başarının anahtarıdır. İşinize faydalı olacak yeni araçları öğrenmek ve bu sayede güncel kalabilmek, yeniliklere açık olabilme yetinizin bir meyvesi olacaktır. Örneğin sosyal medya alanında çalışıyorsanız Facebook güncellemelerine bakabilir ve Facebook Retargeting'i kullanmayı öğrenebilirsiniz.

9. Satış teknikleri

Mobil bir eticaretiniz varsa bu özellik eskimiştir ama eğer dışarı çıkıp bir şeyler yapmak istiyorsanız satış teknikleri ideal bir beceridir. Topluluk önünde rahatça konuşabilmek ve insanları ikna edebilmek girişiminizi başlatmadan önce öğrenmeniz gereken tekniklerdendir.

10. Muhasebe

Girişimden bahsettiğimizde muhasebe kavramını çoğu zaman ihmal ederiz. Özellikle vergileriniz güncel değilse muhasebeyi es geçmek gibi bir hataya düşmemelisiniz. Bir muhasebeciyi işinize dahil etmenin yanısıra bazı kanuni yanlışlara düşmemek için muhasebe hakkında birkaç şey öğrenmenizi tavsiye ediyoruz.

Contabilidade

İdeal müşteri hizmeti için Jivochat'i edinin!

Bu makalemizde ele aldığımız özellikleri biraz bilmeniz bile yeni bir iş macerasına hazır olduğunuz anlamına gelir. Internetin müşteri hizmeti özelliğinden yararlanabilmeniz için Jivochat'in özellikler sayfasına bakmanızı tavsiye ediyoruz. Piyasadaki en etkin servislerden birisi olan Jivochat'i bilgisayar ve mobil cihazlar kullanan veya Facebook'taki sayfanıza gelen müşterilerinize hizmet vermesi için kullanabilirsiniz. Hemen şimdi ücretsiz kayıt olun ve ürünümüzü 14 gün süreyle ÜCRETSİZ kullanın.

Gördüklerinizi beğendiniz mi?
Şimdi kaydolun ve JivoChat'yu deneyin!
Tamamen ücretsiz, kart bilgisi gerekmez, iki dakikada hazır.