eBay'e 10 alternatif

Okuma zamanı4 dakika
Buğra Çil
Buğra Çil
İş Geliştirme Uzmanı

Bir dünya devi olan eBay, e-ticaretinizi başlatmanız ve işletmenizi dünya çapında görünür kılabilmeniz için tercih edebileceğiniz bir platformdur. Ancak birçok site gibi eBay de tek çözümünüz değildir. Büyük bir platforma giriş yapmanız demek, aynı zamanda oradaki büyük rekabetin içine de girmeniz demektir. Bu da işletmeniz için istenmeyen bir etki yaratabilir. Bu durum, başta belirttiğimiz görünürlüğünüzü sıfırlayabilir. E-ticaretinizi dahil edebileceğiniz, eBay’e alternatif olabilecek 11 platforma göz atın!

1. Amazon

İnternet mağazalarının en büyüklerinden biri olan Amazon’da da ürünlerinizi satabilirsiniz. Yine hemen hemen eBay kadar büyük olup benzer problemleri içinde barındırsa da Amazon’da ürününüzü daha kolay pazarlama şansınız vardır. Amazon, online bir açık arttırma platformundan ziyade bir mağaza gibi tasarlanmıştır. Amazon, siz ürünlerinizi sisteme yüklediğinizde ücret almaz. Sadece sistem üzerinden bir satış gerçekleştirdiğinizde sizden ücret istemektedir. Amazon’un satıcılardan ve müşterilerden aldığı olumlu feedback oranı oldukça yüksektir.

Amazon

2. Artfire

Eğer fabrikasyon ürünlerle değil de zanaat, yani el yapımı işlerinizi satacaksanız, Artfire sizin için ideal platform olur. Artfire, her tür zanaat işlerini bünyesinde bulunduran bir platformdur. Aynı zamanda işinizin reklamını yapıp satmanız için de harikadır, nitekim sizinle aynı zevki paylaşan profesyoneller ve amatörler bu platformda olacaktır. Artfire’ın avantajlarından biri de size satışlarınızda iki seçenek sunmasıdır: Satışlarınız üzerinden komisyon ücreti ödeyebilir veya siteye aylık bir aidat ücreti ödeyebilirsiniz.

Bu sitenin Google Analytics ile entegre SEO araçları bulunup indirim kuponları oluşturma seçeneği vardır. Ayrıntılı bilgi için Artfire sitesine gidin.

3. Etsy

eBay’e alternatif oluşturup tıpkı Artisanal gibi el işi ve zanaat ürünlerine yoğunlaşmış bir başka platform ise Etsy’dir. Artisanal ile arasında yoğun bir rekabet ortamı vardır. Tıpkı muadili gibi benzer özelliklere ve avantajlara sahiptir. Örneğin; ulaşacağınız müşteri kitleniz yüksek ihtimal ürünlerinize yoğun ilgi göstereceklerdir. Aynı zamanda e-ticaretiniz için büyük bir rekabet ortamınız olmayacaktır. Etsy eBay’den daha ekonomiktir ancak platforma ürün yüklemeniz için belirli bir ücret ödemelisiniz. Etsy hakkında ayrıntılı bilgi için sitesini ziyaret edebilirsiniz:

5. Aliexpress

Bir başka e-ticaret devi olan Aliexpress’in, Çin üzerinden ihraç ettiği ürünleri kendi ülkenizden aldığınız fiyatın daha ucuzuna satması gibi kötü bir namı vardır. Bu sistemin dezavantajı ürünlerin uzun sürelerde size ulaşmasıdır. Bu süre bulunduğunuz lokasyona göre farklılık gösterir.

Platform yalnızca Çin’deki üreticilerle kısıtlandığı için süreç satıcılar için biraz daha karmaşıktır. Şimdilik yalnızca bağlı şirket olarak kalıp sitenize reklam ve link yerleştirebilirsiniz. Ayrıntılı bilgi için: sayfalarına gidin.

AliExpress

6. Niş Siteler

Etsy ve Artfire’da açıkladığımız gibi işletmenize uygun niş siteler eBay ve Amazon gibi devlere iyi alternatifler oluşturabilir. Bu sitelerden büyük bir yoğunluk beklemeyin ancak buradaki hedef kitleniz ürününüzle gerçekten ilgili kişiler olacaktır. Bunun anlamı şudur: Amazon ve eBay gibi devlerde ürününüz fazla ön planda olmazken niş sitelerde durum tam tersi olacaktır. Kendi niş sitenizi bulup bunlardan hangilerinin ürünlerinizi kabul edeceğini saptamak zaman kaybı olmaz. Bunu yaparken bu sitelerin hüküm ve koşullarını, satış oranlarını, alıcılarına ve satıcılarına sunduğu servisleri de kontrol etmenizde fayda var.

7. Bonanza

Bu site eBay’ oldukça benzemektedir. Kullanım kolaylığı açısından hayli popüler hale gelip bu yıl eBay’in en iyi alternatifi seçilmiştir. Bonanza’nın eBay üzerindeki en üyük avantajlarından biri ürününüzü ücret ödemeden sisteme yükleyebilmeniz ve Google Shopping birlikte çalışmasıdır. Bonanza’nın Amazon, e Bay ve Etsy gibi sitelerden listeleme yapmanızı sağlayan bir aracı vardır. Rakiplerine göre satış oranları az olsa da müşteri servisi açısından onlardan önde gitmektedir.

Sitesine göz atın: Bonanza

Bonanza

8. Facebook grupları ve sayfaları

Tıpkı niş sitelerindeki gibi Facebook sayfalarında da doğrudan satışlar yapabilirsiniz. E-ticaret gruplarına katılabilir, mağazanız için bir sayfa oluşturabilirsiniz. Ürününüzün satışlarını sosyal medya üzerinden yapabilirsiniz; ancak biz kendinizi Facebook’la sınırlamanızı önermeyiz. Bunun sebebi Facebook’un her an değişime açık bir platform olup işinizi kaybetme riski taşımanızdır.

9. OLX

Alım ve satım için bir başka büyük platform olan OLX’in asıl odağı kişisel eşyalardır. Ancak sitenin bu özelliği ürünlerinizi bu platformdan satmanız noktasında sizi caydırmasın. Bu site online kariyer siteleri gibi çalışmaktadır. OLX’in bir avantajı da ürün satışının yanı sıra hizmet satışı da yapabilmenizdir.

Dezavantajı da eBay gibi büyük sitelerdekinin aynıdır: Reklam yapan çok fazla insan olduğu için e-ticaretinizin müşterilerinize ulaşması zorlaşır.

10. Bidroop (beta aşamasında)

EBay’e benzer özelliklere sahip olan Bidroop sadece çevrimiçi açık artırma işine adanmıştır. Sayfalarında güncel açık artırmaları göstermekte olup site sahipleri şu an global bir destek arayışı içindedirler.

Bidroop

Ancak şu an bu programa katılmanızı tavsiye etmiyoruz, çünkü site yalnızca Almanca hizmet sunmakta. Site birkaç testten sonra İngilizce ve diğer dil gruplarına hizmet vermeyi planlamakta. Bizim bu platformu buraya koyma sebebimiz, belki de işletmenizin ihtiyaçlarına uygun bir platform olabileceğidir. Siteleri burada.

11. Kendi e-ticaret siteniz

Ürünlerinizi satabileceğiniz bir sürü platform olmasına karşın en iyi seçeneğiniz kendi websitenizi kurmanızdır. Kendi sitenizle kendi online alanınıza sahip olarak her bir adımınızı değerlendirebilir, bu doğrultuda markanızı geliştirebilirsiniz. Online bir mağaza platformu oluşturup bu platformu ana gelir kaynağı yapmak isteyenler için ideal ortamdır.

Online satışlar için hangi platformları kullanacaksınız?

EBay ve muadili Amazon gibi büyük online satış platformlarını mı, niş sitelerini mi, Artfire’ı mı yoksa Facebook gruplarını mı tercih edeceksiniz? Hangisini seçerseniz seçin; bizim size tavsiyemiz kendi online mağazanızı kurmanızdır. Bunun sebebi yalnızca kendi mağazanızda ürününüzü geliştirme şansınızın olmasıdır. Ayrıca yukarıda saydığımız siteler, Jivochat gibi doğrudan müşterilerinize yardımcı olacak platformlara sahip değildir.

Kararınızı vermeden önce özellikler ve pricing sekmelerine bir göz atın!

Gördüklerinizi beğendiniz mi?
Şimdi kaydolun ve JivoChat'yu deneyin!
Tamamen ücretsiz, kart bilgisi gerekmez, iki dakikada hazır.